Mutfakta Mikrodalga

 

Nöbetteyken bir meslektaşımla mikrodalga hakkında konuşurken kendimizi bulduk. Ben evimde zevkle kullandığımı benim için vazgeçilmez bir ürün olduğunu anlattıkça meslektaşım zararlı olduğunu ve evine almayacağını dile getiriyordu. Tabi ki herkesin düşüncesine saygım sonsuz. Ben ise evde pratik ve kullanım açısından kolay olduğunu ve birçok ülkede yaygın olarak kullanıldığını dile getirerek meslektaşımın fikrini değiştirmeye çalışıyordum. Duyan beni mikrodalga satıcısı sanacak. Resmen bir beyin fırtınası yaşıyorduk. Bizim gibi yoğun tempo ile çalışan özellikle bayanlara yardımcı olduğunu, derin dondurucu olan ve  çok kullanan evlerde ihtiyaç olduğunu vurguluyordum. Ama benim mikrodalga ile ilgili bilgim sadece kullanıcı olarak teknik ve bilimsel bir bilgim yoktu. Bu yüzden işin uzmanına danışmadan burada yazı yazmam doğru olmazdı. Tabi ki ertesi günü canım yeğenimi arayıp durumu anlattım ve işin bilirkişisi olarak sizler için bir yazı rica ettim. Tabi ki teyzesini kırmadı. Bilgilerini paylasmak üzere yazısını sizinle paylaşmaktan mutluluk duydum. 

                                       A. KANBAY TÖNGÜÇ 


Gıdalarda Mikrodalga Kullanımı 

    Son zamanlarda mikrodalga kaynaklarının evlerde ve endüstride kullanımının belirgin bir şekilde artış gösterdiğine şahit olmaktayız.


    Mikrodalga enerjisinden odun, kağıt vb. gibi bazı sanayi ürünlerinin kurutulmasında, kimyasal tepkimelerin hızlandırılmasında, geri dönüşüm faaliyetlerinde, çeşitli endüstriyel ürünlerin eritilip elde edilmesinde ve en çok doğada oluşum süreçlerinde aktif olarak faydalanmaktayız. Hal böyle olunca da insanların var olup yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan besinlerin ve besin maddelerinin mikrodalga enerjisinden nasıl ve hangi boyutta etkilendiği merak konusu olmaktadır.


    Mikrodalga enerjisinden ilk olarak 2. Dünya Savaşı sırasında yararlandığımız gerçeğine bakacak olursak bu enerjinin günümüz şartlarına ulaşması ve bu denli yaygınlaşması epey zaman almış diyebiliriz.


    Gelelim mikrodalga enerjisi kullanılarak üretilen hızlı mı hızlı dolayısıyla tam bir enerji tasarruf aletleri olan mikrodalga fırınların sağlığımız için zararlı olup olmadığına.






    Mikrodalgalar elektromanyetik spektrumda genel olarak 1 mm ile 1 m dalga boyuna sahip enerji türleri olup 300 MHz to 300 GHz frekans aralığındaki yüksek frekanslı iyonize edici özelliği bulunmayan elektromanyetik dalgalardır. Bu değerler ile kızılötesi ışınlar ve radyo dalgaları arasında bir yerde bulunmaktadırlar. Burada sözü edilen frekans aralığında iyonize edici özellik mevcut değildir yani gıda bileşenleri mikrodalga enerjisindeki ışınlardan kesinlikle etkilenmemektedir. Ultraviyole, X-Ray ışınları ve kızılötesi ışınlardan daha düşük frekansı ile bu ışınların aksine kimyasal bağlara hiçbir zarar vermez ve yetenekleri sadece gıdalarda mevcut olan molekülleri döndürebilme özelliği ile sınırlıdır diyebiliriz. Bu sebeple mikrodalga fırınların gıdalarda kullanımı kesinlikle zararsızdır.


    Diğer gıda ısıtma yöntemlerinden farklı olarak bakıldığında mikrodalga fırınlarda ısı gıdaya yüzeyden giriş yapmaz ve bunun tam aksi yönde merkezden dışarıya doğru bir yol alır böylece ısı gıda üzerinde homojen bir dağılım gösterir buda ısıtılan gıdada oluşabilecek yüzey kurumalarının önüne geçer ki bizlerin de mikrodalga ile ısıtma işleminde en çok sevdiğimiz noktada budur fikrimce.


    Kısacası hem hayatımızı bir nebze de olsa kolaylaştıracak hem de enerjiden ve zamandan tasarruf etmemizi sağlayacak mikrodalga fırınları gönül rahatlığı ile gıdalarınız için uygulayacağınız her işlemde kullanabilirsiniz.

                                                                                      

                                                                             Sevgilerimle...

                                   

  Gıda Mühendisi 


Gizem MUSAOĞLU






                 "Şimdi mikrodalga kullanıp kullanmamak kararını sizlere bırakıyorum."

 

Yorumlar

  1. Doğru ve net bilgilendirme için teşekkürler Gizem hanım

    YanıtlaSil
  2. Evet çoğumuz evlerimizde kullaniyorduk ama ne kadar bilgimiz vardi. Ben pratiklik olarak gördüğüm icin kullanıyordum. Bu yaziyi okuduktan sonra gönül rahatligi ile kullanmaya devam edicem. Gizem hanimin ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. Herkesin doğru bildiği yanlislari duzelttiginiz ve bizi aydınlattığıniz için teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Ufak bebeğim olduğu için mikrodalga kullanımında biraz çekiniyordum acabalarım vardı ama bundan sonra gönül rahatlığı ile kullanacağım canım mikrodalgamı. Cağımız icatlarından olan mikrodalga elimiz ayağımız

    YanıtlaSil
  5. Bilgilendirici bir yazı olmuş. Tebrikler...

    YanıtlaSil
  6. Güzel paylaşımınız için teşekkürler Gizem hanım. Emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  7. bende gönül rahatlığıyla bundan böyle mikrodalgamı kullanmaya devam edeceğim.teşekkür ederim bu bilgiler için.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yoğun Bakımda Kullanılan İlaçlar

Hasta Odasının Özellikleri

Hemşire Anne