Evde Hayat Var
Hayatımızı covit-19 öncesi ve sonrası diye ikiye ayırmak gerekirse; daha önceleri hayatımızın aslında ne kadar güzel geçtiğini söylersem yanlış olmaz. Dilediğimiz zaman dışarı çıkıp, dilediğimiz yerden alışveriş yapabilir, çocuklarımızla dilediğimiz parka gidebilirdik. Ya da canımız sıkıldı gecenin bir yarısı sokak sokak özgürce dolaşabilirdik. " Özgürce" evet özgürlük ne değerli bir kelimeymiş, özgürlük ne kadar özel ve güzelmiş. İnsan elindekinin değerini kaybedince anlar diye boşuna denmemiş. Tabi ki bir de yaşamadan bilemeyiz derlerdi. Covit döneminde malum yasaklar bizleri başka uğraşlara yönlendirmiş ve evde neler yapabiliriz? düşünmemize neden olmuştur. Bende evde hem psikolojimizi düzeltecek hem de bizleri motive edecek projeler düşünürken aklıma balkonumuz geldi. Minyatür bahçe yapabilir miyim acaba diye düşündüm. Evet ben bu sene balkonumda uygun saksı ve toprak ile salatalık, çeri domates yetiştirdim. Şimdi nane, maydanozum mevcut. Küçük kızım balkona çıkıp dalından kopardığı severek yediği sebzeleri görünce mutlu ve huzurlu oluyorum. Ben de bu işin uzmanı olan kardeşime sizler için bu işi nasıl yaparız diye sordum.
Merak edenler buyursun bakalım;
Saygılarımla A. KANBAY TÖNGÜÇ
Farkında mısınız son yıllarda dışarıya daha bağımlı olduk evlerimizde üretkenliğimiz azaldı.
Hiç düşündünüz mü dışarıya bu kadar bağımlı olmak sağlığımız açısından ne kadar faydalı diye?
Evet farkındayım iş hayatımız fazlasıyla yorucu eve gelince en basitinden en kolayından bir şeyler hazırlayıp hızlıca tüketmek ve dinlenmek istiyoruz. Aslında bu isteğimiz o kadar normal ki.
Tamam bu isteklerimiz normal ama fazlaca hazır ve paketli gıdalarla beslenmemiz sağlığımızı olumsuz etkilemez mi?
En azından evlerimizde, balkonlarımızda eğer bahçemiz var ise bahçemizde bir kaç bitki yetirsek süper olmaz mı?
Bu saksı bitkileri soğan sepetimizde çillenmiş bir soğan, maydanoz, sarımsak, dere otu vb. çeşitlilikte olabilecek bakımı kolay zahmet istemeyen sebzeler olabilir.
En azından bir dal soğanı kendinizin yetiştirdiği haz ile dalından koparmak tadına varmak inanın hem sağlığınıza hem ruhunuza iyi gelecektir. Sağlıklı beslenmek hem bu pandemi sürecinde bağışıklık sisteminiz için oldukça faydalı olacaktır.
O zaman gelelim bu bitkileri nasıl yetiştireceğimize dair ufak ipuçları vermeye.
Öncelikle bir saksı edinelim illa saksı alıp masraf yapmak zorunda değiliz: yoğurt kovası bile olur.
Eğer saksınız varsa altında delikler vardır yok ben yoğurt kovasından geri dönüşüm yapacağım derseniz yoğurt kovanızın altına bir kaç delik açın. Bu delikler ilerde tohumlar çimlendikten sonra bitkinin köklerinin hava almasını sağlayacaktır. Deliklerden sonra bir kaç taş koyun saksımızın dibine bu taşlar toprakta kalsiyum ve tuz dengesini sağlayacaktır ve sona yaklaşıyoruz temiz böcek içermeyen kuru elenmiş bir toprağa ihtiyacımız var. İsterseniz hazır alın isterseniz bahçeden kazıp aldığınız toprağı tepsi gibi bir düz gerecin üzerinde kurutup eleyin. Evet toprağımızda hazır şimdi saksımızı toprak ile dolduralım ve maydanoz tohumlarını toprağın üstüne serpelim. Tohumların üzerini ince bir katman olacak şekilde toprakla kapatalım ve sulayalım. Saksımızı güneş alan ve oda ısında olan bir ortamda tohumların sağlıkla çimlenmeleri için bekletelim. Bir kaç hafta içinde maydanozlarımız yenecek kıvama gelecektir.
maydanoz (Petroselinum crispum)
Lütfen sağlımıza dikkat edelim. Evimizde yapacağımız küçük değişiklikler sağlığımıza iyi gelecektir. Pandemi sürecinde bağışıklığımızı ve motivasyonumuzu yüksek tutalım.
Esen kalın.
Orman Mühendisi
Elif TOKEL
Yorumlar
Yorum Gönder